STUDY OF THE PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES AND FOOD SAFETY OF INTERMEDIATES, WHEN GRINDING GRAIN
06.06.2022
International Scientific Journal "Science and Innovation". Series D. Volume 1 Issue 2
E. Sanaev , U. Boltaboev, B. Kasimov, K. Toxirov
Abstract. Grinding grain in flour and groat mills is the main physical process that allows you to separate 65-75% of the "endosperm", which is the core of the grain. Therefore, an in-depth study of the physicochemical properties of wheat grain is of great importance in improving the technological properties of grain products, as well as nutritional qualities.
Keywords: food safety, cereals, physical processes, endosperm, protein and minerals.
References:
1. Гафин, М. М. Измельчение зерна и промежуточных продуктов / М. М. Гафин // Научный вестник Технологического института - филиала ФГБОУ ВПО Ульяновская ГСХА им. П. А. Столыпина. - 2014. - № 13. - С. 67-72.
2. Егоров, Г. А. Технология муки. Технология крупы : учеб. пособие для студентов вузов / Г. А. Егоров. - 4-е изд., испр. и доп. - М. : КолосС, 2005. -303 с.
3. Правила организации и ведения технологического процесса на мукомольных заводах ; ч.1, 2. М. : Производственно-издательский комбинат ЦНИИТЭИ хлебопродуктов. - 1991.
4. Лапшин, В. Б. Применение дезинтегратора в различных технологиях / В. Б. Лапшин, М. Ю. Колобов, В. В. Колобов, А. В. Рязанцева // Известия высших учебных заведений. Серия : Химия и химическая технология. - 2004. - Т. 47. - № 8. - С. 71-75.
5. Дезинтегратор для измельчения твердых сыпучих веществ / С. А. Попов, В. Е. Нечесов, И. И. Ивашкин, В. В. Воронцов : под общей редакцией Б. Х. Гайтова // Технические и технологические системы : материалы седьмой международной научной конференции «ТТС-15». ФГБОу ВПО «Кубанский государственный технологический университет». - 2015. - С. 79-83.