QUALITY AND SAFETY OF MILK AND MILK PRODUCTS
28.05.2024
International Scientific Journal "Science and Innovation". Series D. Volume 3 Issue 5
Shakirova G.N., Botirov M.N., Kuchkarova. T.M.
Abstract. A balanced diet is one of the most important factors determining the immune status of the body. The availability of products that meet the quality and safety requirements established in the diet is not only basic, but also a necessary condition for human health. Many radionuclides, toxins and pathogens can enter our bodies through food.
Keywords: antibiotics, sulfonamides, nitrofurans, pesticides, surfactants, chlorine-containing disinfectants, hydrogen peroxide, formaldehyde and acetic acid in milk
References:
1. Алагезян, Р.Г. Моющие и дезинфицирующие средства в молочной промышленности: справочное пособие / Р.Г. Алагезян. - М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. - 166 с.
2. Андерсен, К. Молоко как ингредиент в производстве продуктов функционального назначения / К. Андерсен // Молочная промышленность. - 2013. - № 6. - С. 68 - 69.
3. Андреев, В.Б. Некоторые моменты обеспечения санитарного качества молока/ В.Б. Андреев, Л.Д. Демидова, В.В. Ивановцев. - Тверь: Изд-во «Триада», 2007. - 56 с.
4. Антонюк, В.С. Промышленная технология производства молока в колхозах и совхозах Белоруссии и ее экономическая эффективность / В.С. Антонюк // Технология промышленного производства молока. Сборник научных трудов ВАСХНИЛ. - 1978.
5. Аренс, Х. Многомерный дисперсионный анализ / Х. Аренс, Ю. Лёйтер; пер. с нем. и предисл. В.М. Ивановой и Ю.Н. Тюрина. - М.: Финансы и статистика, 1985. - 230 с.
6. Артюхова, С.И. Использование пробиотиков и пребиотиков в биотехнологии производства биопродуктов: монография / С.А. Артюхова, Ю.А. Гаврилова. - Омск: Изд-во ОмГТУ, 2010. - 112 с.
7. Архангельский, И.И. Санитария производства молока / И.И. Архангельский. - М.: Колос, 1976. - 312 с.
8. Исмоилов.Т.А. Сут ва сут махсулотларини ишлаб чиқариш корхоналари ва жихозлари.Тошкент-2012
1. 9.Ш.И Маматожиев, М.А.Мирзаева, Г.Н.Шокирова Влияние технологии допосевной обработки на содержание влаги в почве //Универсум:технические науки: научный журнал. – Москва, 2021. - №6(87). – С.46-49.