References:
1. Bach A. Ruminant nutrition symposium: Optimizing performance of the offspring: Nourishing and managing the dam and postnatal calf for optimal lactation, reproduction, and immunity J. Anim. Sci., 90 (2012), pp. 1835-1845, https://doi.org/10.2527/jas.2011-4516
2. Bedford, M., and Partridge, G. (2010) Enzymes in farm animal nutrition, CABI, UK.
3. Bacic, A., Fincher, G., and Stone, B. (2009) Chemistry, Biochemistry and Biology of (1–3) β-Glucans and Related Polysaccharides, Academic Press, N.Y
4. J. Laporta, F.C. Ferreira, V. Ouellet, B. Dado-Senn, A.K. Learn more about the role of rumen microorganisms and their impact on the host’s performance and health. Journal of Dairy Science (https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-dairy-science) Volume 103, Issue 8 (https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-dairy-science/vol/103/issue/8), August 2020, Pages 7555-7568.
5. Безбородов А.М., Астапович Н.И. Секреция ферментов у микроорганизмов. – Москва: Наука, 1984. – 72 с.
6. Билай В.И. Пидопличко Н.М., Тарадий Г.В. Целлюлолитические свойства плесневых грибов и принципы отбора активных продуцентов целлюлаз // Ферментное расщепление целлюлозы. – М.: Наука, 1967. – С. 37–45.
7. Биссвангер Х. Практическая энзимология, М., ЮИНОМ. Лаборатория знаний. 2010
8. Полыгалина Г.В., Чередниченко В.С., Римарева Л.В. Определение активности ферментов. Справочник. М., ДеЛи принт, 2003
9. Синицын А.П., Черноглазов В.М., Гусаков А.В. Meтоды изучения и свойства целлюлолитических ферментов. Итоги науки и техники, сер. Биотехнология. ВИНИТИ, т.25, 1993
10. Кащаев А., Петренко А., Калашников А. Кормовые добавки на основе живых культур микроорганизмов // Птицеводство. – 2006. – № 11. – С. 43-45.
11. Клесов А.А., Рабинович М.Л. Ферментативный гидролиз целлюлозы // Биологическая химия. Итоги науки и техники. – Москва, 1982. – Т. 8, № 11. – С. 1490–1496.
12. Преображенский С.Н. Фармакодинамические основы и перспективы применения ферментных препаратов в животноводстве // Ветер. с.х. жив. – 2006. – № 1. – С. 71–75.
13. Рабинович М.Л., Черноглазов В.М. Клесов А.А. Классификация целлюлаз, их распространенность, множественные формы и механизмы действия целлюлаз // В сб.”Итоги науки и техники ВИНИТИ”. Биотехнология. – 1988. – Т. 11. – С. 1–224.
14. Рухлядева А.П., Полыгалина Г.В. Методы определения активности гидролитических ферментов. – Москва: Легк. и пищ. промышленность, 1981. – 288 с. 48 ISSN 0201-8462. Мікробіол. журн., 2009, Т. 71, № 5
15. Рядчиков В., Петренко А., Радуль А. Бацелл в кормах для кур и ремонтного молодняка // Птицеводство. – 2005. – № 1. – С. 23–24.
16. Синицын А.П., Митькевич О.В., Калюжный С.В., Клесов А.А. Изучение синергизма в действии ферментов целлюлазного комплекса // Биотехнология. – 1987. – № 1. – С. 39–46.
17. Ушакова Н.А., Белов Л.П., Варшавский А.А., Козлова А.А., Колганова Т.В., Булыгина Е.С., Турова Т.П. Расщепление целлюлозы при дефиците азота бактериями, выделенными из кишечника растительноядных позвоночных // Микробиол. журн. – 2003. – 72, № 3. – С. 400–406.
18. Fumiyasu F.,Toshiaki K., Koki H. Purification and Properties of a Cellulase from Alkalophilic Bacillus sp. № 1139 // J.of Gen. Microbiol. – 1985. – 131. – P. 3339-3345.
19. Bakhora Turaeva, Guzal Кutlieva, Khulkar Kamolova, Nigora Zukhritdinova. Isolation and identification of bacteria with cellulolytic activity from the microflora of animal juice //Journal of Wildlife and Biodiversity. -2023. -V. 7(4). -P. 241-264. http://www.wildlife-biodiversity.com/
20. Kutlieva G. J. Turaeva B.I. Kamolova H.F. Kuziev B.U. New possibilities of application of cellulolytic bacteriya BACILLUS SUBTILIS isolated from local termites anacanthotermes turkestanicus // INTERNATIONAL ASIAN CONGRESS ON CONTEMPORARY SCIENCES VIII. Aksaray, Turkiye. -2023. 328. p.
21. Решедько Г.К. Определение чувствительности к антибиотикам: методы, результаты, оценка.http://www.antibiotic.ru/rus/all/articles/absens.shtml
22. Стоянова Л.Г. ВЫДЕЛЕНИЕ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ МОЛОЧНОКИСЛЫХ БАКТЕРИЙ LACTOCOCCUSLACTIS SUBSP. LACTIS С АНТИМИКРОБНЫМ ДЕЙСТВИЕМ. Известия ТСХА, выпуск 5, 2017, DOI 10.26897/0021-342X-2017-5-41-61