INFLUENCE OF SUSPENSIONS OF LACTIFYING BACTERIA ON THE PRODUCTIVITY OF VITIS VINIFERA PLANTS
31.10.2023
International Scientific Journal "Science and Innovation". Series D. Volume 2 Issue 10
Zhalolova Bakhora Shukhrat kizi, Djalilova Charos Abdullayevna, Samadiy Sitora Abdusalimzoda
Abstract. It has now been established that the antagonistic activity of a probiotic strain is associated with two of its properties: the ability to colonize the mucous membranes of the macroorganism, competing with a potential pathogen, and the bactericidal effect of metabolic products on competing cells. Lactobacilli include a large group of microorganisms that produce lactic acid as a result of the fermentation process. The main habitat of lactic fermentation bacteria is the soil around which cultivated plants, mainly grain crops, are concentrated. They occupy a leading position among many microorganisms of practical importance.
Keywords: lactic acid bacteria, colony, environment, Lactobacillus, Thermobacterium, Streptobacterium, Betabacterium, Bacteroides spp., Bifidobacterium spp., Enterobacteriaceae
References:
1. Барановский А. Ю., Кондрашина Э. А. Дисбактериоз и дисбиоз кишечника. СПб, 2000; 209 с.
2. Вереўагина Т. Г., Сафонов А. Б., Михеева И. Г. Актуальнқе проблемқ искусственного вскармливания. Патология новорожденнқх и детей раннего возраста (лекции по педиатрии). М., 2001; 1: 64–77.
3. Горелов А. В., Усенко Д. В. Влияние пробиотического продукта «Актимель» на состояние здоровья детей // Вопросқ современной педиатрии. 2003 (2); 4: 87–90.
4. Горелов А. В., Усенко Д. В. Пробиотики: механизмқ действия и эффективность при инфекциях желудочно-кишечного тракта // Эпидемиология и инфекционнқе болезни. 2006; 4: 53–57.
5. Квасников В. И., Нестеренко О. А. Молочнокислқе бактерии и пути их использования. М.: Наука, 1975. 384 с.
6. Огай Д.К. Вқделение, идентификация и классификация местнқх штаммов лактобацилл. Вестник ТИНБО, 1 – 2001, с.42-49.
![](images/google_scholar.png)
![](images/cyberleninka_logo.png)