THE SIGNIFICANCE OF DIETARY FIBER IN IMPROVING THE FUNCTIONAL PROPERTIES OF FOOD PRODUCTS
13.04.2023
International Scientific Journal "Science and Innovation". Series D. Volume 2 Issue 4
Abdivakhabov Sardorbek Sobirjon ugli
Abstract. Topical issues of healthy nutrition and the importance of dietary fibers (cellulose, hemicellulose, pectins and lignin) in the organization of a healthy diet are discussed. The specific properties of dietary fibers and their role in digestion and prevention of certain diseases are explained. Provides information on the mechanism of action, instructions for inclusion in the diet, daily allowances.
Keywords: healthy diet, dietary fiber, pectin, intestinal microflora, atherosclerosis, constipation, vegetables, fruits
References:
1. Байгарин Е.К. Изучение содержания пищевых волокон в отечественных пищевых продуктах и их влияние на усвояемость макронутриентов: автореф. дис. …канд. мед. наук. – М., 2012. – С.24.
2. Toshboeva S., Boqirova F., Dadamirzayev M. Recipe and technology of high viscosity broth for the preparation of semi-finished paste sauces //Science and innovation. – 2022. – Т. 1. – №. A7. – С. 305-308.
3. Ардатсткая М.Д. Клиническое применение пищевых волокон (метод. пособие). – М., 2010. – С.48.
4. Shukhrat A. et al. Research of physical and chemical indicators and food value of semi-finished products of sauce-past of fruits and vegetables //Chemistry and Chemical Engineering. – 2019. – Т. 2019. – №. 3. – С. 45.
5. Байгарин Е.К. Изучение содержания пищевых волокон в отечественных пищевых продуктах и их влияние на усвояемость макронутриентов: автореф. дис. …канд. мед. наук. – М., 2012. – С.24.
6. Броновец И.Н., Сакович М.Н., Хомич Е.Н. Роль пищевых волокон в питании, профилактике и лечении некоторых заболеваний. – Минск, 1989. – С.35.
7. Дадамирзаев М. Х. и др. Рецептура и технология производства овощных паст нового направления //Universum: технические науки. – 2022. – №. 4-7 (97). – С. 21-27.
8. Атаханов Ш. Н. и др. Разработка механизированной линии по производству полуфабрикатов овощных соусов-паст //Universum: технические науки. – 2020. – №. 8-2 (77). – С. 21-24.
9. Атаханов Ш. Н. и др. Разработка технологии полуфабрикатов овощных и фруктовых соусов-паст для предприятий общественного питания //Universum: технические науки. – 2019. – №. 6 (63). – С. 67-70.
10. Рахимов У. Ю. и др. Использование порошка-полуфабриката, полученного из вторичного сырья соковых производств, в приготовлении мучных национальных изделий Узбекистана //Молодой ученый. – 2014. – №. 6. – С. 226-229.
11. Маматкулов О. Т. и др. Технология приготовления цукатов из нетрадиционных видов сырья (ореховые, гранатовые корки) //Universum: технические науки. – 2020. – №. 9-2 (78). – С. 31-33.
12. Бахриддинов Н. З., Дадамирзаев М. Х. Corporate Governance as the Way of Investment Attraction //Молодой ученый. – 2016. – №. 12. – С. 1118-1120.
13. Дадамирзаев М. Research of orgonoleptic, microbiological and physico-chemical indicators of a new type of vegetable semi-finished sauces-pastes //Scienceweb academic papers collection. – 2022.
14. Атаханов Ш., Дадамирзаев М., Азизов А. Глютенсиз сабзавотли соус яримфабрикати тайёрлаш технологияси ишлаб чиқиш.“. – 2019.
15. Атаханов Ш. Н. и др. Исследование физико-химических показателей и пищевой ценности полуфабрикатов овощных соусов-паст //Universum: технические науки. – 2019. – №. 6 (63). – С. 60-63.
16. Атаханов Ш. Н. и др. Технология переработки соковых выжимок топинамбура для получения пищевых продуктов //Молодой ученый. – 2016. – №. 18. – С. 55-57.
17. Dadamirzayev M., Karimova N. MEVA SABZAVOTLARNI SAQLASHDAGI FIZIOLOGIK VA BIOLOGIK O‘ZGARISHLAR, JARAYONDA SAQLASH OMBORLARINING AHAMIYATI //Science and innovation. – 2022. – Т. 1. – №. D7. – С. 198-202.
18. Дадамирзаев М. THE STUDY OF QUALITY INDICATORS OF NEW SEMI-FINISHED VEGETABLE PASTA SAUCES //Scienceweb academic papers collection. – 2020.
19. Кучкаров У. М. и др. Using Wheat Germ Products to Enhance Quality of Ring-shaped Bread Industry //Молодой ученый. – 2016. – №. 7. – С. 102-104.
![](images/google_scholar.png)
![](images/cyberleninka_logo.png)