IMPROVING THE TECHNOLOGY OF PECTIN EXTRACTION FROM LOCAL RAW MATERIALS
16.12.2022
International Scientific Journal "Science and Innovation". Series A. Volume 1 Issue 8
B. Norinboev , J. Saloxiddinov
Abstract. Modernization of processing and production in our country, technical re-equipment and production of finished products from raw materials, as well as the production of pectin, as well as filling the domestic market through the widespread introduction of waste-free equipment and innovative technologies, are considered important to be urgent issues of today.
Keywords: Сonfectionery, ready-made pectin, semi-finished product, vitamin and mineral nutrition, energy drink, secondary raw materials, micro and macro products, technological scheme of the finished product.
References:
1. «Сборник технологических инструкции по производству консервов» -М:Пищ.про-сть 1977 Том-1, 480 с. Том-2, 430 с.
2. «Справочник технолога плодовощного консервного призводства» -М: Лег.и пищ.пром-сть, 1971 Том-1 525с, Том 2,24,
3. Ястребов С.М. «Технологические расчёты по консервированию пищевых продуктов». -М: Лег и пищ. Пром-сть 1981-201 с.
4. Зыкина. А. Р и др. «Технология консервирования плодов и овощей и контроль качества продукции». -М: Агропромиздат, 1992-315 с.
5. Наместников А.Ф. «Консервирования плодов и овощей в колхозах и совхозах» -М: Агропромиздат, 1990 г.
6. “Кондитeр маҳсулотлари ишлаб-чиқариш тeхнологияси ” Д.Т.Ходжиев
7. Мeва сабзавотларни консeрвалаш тeхнологияси. Жиззах, Рeдакстион нашриёт бўлими. Ахмeдов А.У. 2007 й. -98 б.
8. Патент №7583 28.12.2006 Способ производства порошка-полуфабриката из растительного сырья. Ш.Атаханов, А.Артиков, Б.Норинбоев.
![](images/google_scholar.png)
![](images/cyberleninka_logo.png)